Mammoet, eindelijk thuis

Pas op voor de drempel! Kijk uit daar bij haar oog! Niet te snel! Pas op je vingers! Gaat het lukken? Ja het gaat lukken! Laat haar niet vallen en uiteindelijk……………………………………..: ja ze is binnen!

Tsja dat was me even heel spannend daar bij de voordeur van het oermuseum in Diever op maandagmiddag 11 september 2017. Eindelijk is de grote wolharige mammoet na jaren overal te hebben rondgezworven binnen in het Schultehuus op de Brink in Diever, alwaar het OERmuseum is gehuisvest.

Iedereen is en was het er over eens: de mammoet moet terug naar Diever. Maar hoe. Het bestuur van het OERmuseum ging op onderzoek uit en legde haar oor overal te luisteren. Zo ook bij een van haar relaties MTW (Museum Technische Werken) in Groningen. Directeur Ieme Boomsma zag het wel zitten. De ingang van het Schultehuus werd in Groningen van tengels nagebouwd en het passen en meten kon beginnen. Aanvankelijk werd gedacht de mammoet op zijn rug te leggen op een soort skateboard in een bananaanvorm, zodat eerst de voorpoten en later de achterpoten door de deur zouden kunnen. Maar zo gemakkelijk gaf de mammoet zich niet gewonnen. Toen werd besloten de 4 poten er helemaal af te zagen en ze van een constructie te voorzien om, nadat ze was binnengereden op haar buik, de poten weer terug te plaatsen. Die poten zaten de hoogte in de weg maar wat dacht je van de slurf en de slagtanden? Ook die werden demontabel gemaakt. Persoonlijk kwam Ieme de mammoet terugbrengen op maandag 11 september 2017 met enkele medewerkers en het “Oerteam” was gevraagd met 7 man paraat te staan. Enkele panelen van de hunebedopstelling waren van te voren weggehaald zodat er genoeg ruimte ontstond om te manoeuvreren bij deze gigantische operatie. Dat er over nagedacht was werd meteen duidelijk. Vrij gemakkelijk rolde de mammoet naar binnen, draaide om de houten kozijnen en stond uiteindelijk op de definitieve plek. Even een kwestie van tillen,(daar waren die 7 mannen voor nodig) om achtereenvolgens de voor- en de achterpoten weer aan te brengen, de slagtanden terug te plaatsen en als laatste de slurf.

Een stukje historie. Met de sluiting van het natuurmuseum in Groningen was er 40.000 jaar na haar uitsterven geen plaats meer voor de mammoet. Als laatste verliet zij met haar kalf het ontruimde museum op een druilerige 24 september 2008. Een deel van de glazen gevel moest er zelfs voor worden weggehaald. De nieuwe eigenaar werd het toenmalig Archeologisch Centrum West Drenthe, nu het Oermuseum te Diever. Een mammoet overnemen van een prachtig museum dat haar deuren sluit is één, een plek voor zo’n Jumbo hebben is iets anders. Nou ja een plek is er wel in het OERmuseum maar de prachtige oude eikenhouten deur van het uit 1604 daterende Schultehuus vormde een onneembare barrière, zelfs voor deze oersterke mastodont. Daar moest dus wat op gevonden worden. Eerst maar even op een dieplader naar een tijdelijk opslag in een boerenschuur en bij het oldtimermuseum in Wittelte zodat zij op de inmiddels traditionele mammoetdagen op de Brink in Diever de bezoekers en haar mammoetkalf goed kon overzien. Het mammoetkalf had minder moeite met de eikenhouten deur dus die past al jaren op de reeds aanwezige restanten van 5 soortgenoten die in Nijensleek zijn opgegraven bij een zandwinning in februari 1987. De laatste jaren stond de mammoet in het restaurant van het Hunebedcentrum in Borger om af en toe voor de mammoetdagen terug te keren naar Diever.

Als een rots in de branding staat zij nu trots te wezen in het OERmuseum met uitzicht op onze hunebed-opstelling en op professor van Giffen. Niet alleen de mammoet staat daar trots te wezen, alle aanwezige vrijwilligers glommen ook. Ongetwijfeld hebben ze die avond thuis allemaal oersterke verhalen verteld van “ik heb vandaag een mammoet gesjouwd” en “hij stribbelde een beetje tegen maar ik heb gewonnen”, zeg eens eerlijk wie kan dat nu zeggen. Eindelijk binnen…………………..het werd de hoogste tijd.

Kom gerust eens kijken. Het museum is iedere dag geopend van 13:30 tot 17:00 uur behalve op maandag tot en met zondag 29 oktober 2017. Op zaterdag 31 maart 2018 opent het museum weer haar deuren.

Zie ook: www.oermuseum.nl