Expositie 2017 en 2018 – Van IJs- tot IJzertijd

Het thema voor 2017 en 2018  is “Van IJs- tot IJzertijd”. Van de vorming van het land in West-Drenthe naar de bewoning door Neanderthalers en mammoeten (er zijn 60.000 jaar oude vuurstenen vuistbijlen gevonden), van rendierjagers naar jagers-verzamelaars en van de eerste boeren – de hunebedbouwers – naar bronsgieters en ijzersmeden. Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar de rendierjagers van het Holtingerveld, met informatie over en attributen uit die tijd (zo’n 15.000 jaar geleden) en een heuse rendierjagerstent.

U ziet een keur aan archeologische vondsten uit de omgeving zoals een grote verzameling botten en kiezen van mammoeten die hier gevonden is (er zijn ook replica’s van mammoeten), potten en scherven uit het hunebed D53 in Havelte, bijzondere vondsten uit de steenkist in Diever zoals een stenen zuigflesje, bronzen voorwerpen uit het “Eupen Barchien” bij Uffelte en urnen van het Koelingsveld bij Doldersum. Bij elk van deze vitrines is aparte informatie voor kinderen.

Maar er is nog veel meer voor kinderen. Zo kunnen ze zelf archeologische schatten opgraven en met behulp van de computer determineren. Of wat dacht u van boomkist hakken met een bronzen bijl, zwerfkei rollen, brons gieten, diepsteek puzzelen, een minihunebed bouwen …
Ook is er een speurtocht.
Al spelend leren ze meer over wat mensen in de prehistorie zoal deden. Daarnaast zijn er in het museum diverse leuke en leerzame video’s te zien. Op de zolderverdieping is een filmzaal waar geprojecteerd wordt op groot scherm. Bij de uitgang vindt u een ruim gesorteerde winkel met mooie boeken, stenen, replica’s,

Film

In de filmzaal op zolder draait een film over de prehistorie in Drenthe. Deze begint bij de voorlaatste ijstijd, mammoeten en neanderthalers (80.000 tot 35.000 jaar geleden) en eindigt bij de romeinse tijd (tot 450 n. Chr.). De mammoeten denderen over het scherm! De film bestaat uit 8 delen.

Klik hier voor een overzicht van de films.