Toespraak Voorzitter op nieuwjaarsreceptie 8 januari 2018

Van onze voorzitter: Wil Kreike
Nieuwjaarsreceptie 8 januari 2018.

Beste vrienden,
2017 zijn we gestart met van IJs tot IJzertijd daarmee hebben we het ook weer afgesloten. 2017 was voor het museum een goed jaar met meer bekendheid, meer bezoekers, meer wandelaars en vaker in de pers.

2017 startte officieel op 8 april. Toen trapten we gevieren (met de andere drie Westerveldse musea waar we goed mee samenwerken: Museums Vledder, Miramar en de Koloniehof) af met 8 muziekcorpsen en met 8 lokale kunstenaars. Het was een wat kille ochtend, het had wat drukker gemogen maar de opening van het cultureel jaar 2017 was een feit.

In 2017 draaiden onze workshops vanaf 6 mei weer op volle toeren: Vuurmaken, Oerpotten, Vlechten met wilgentenen, Oerkettingen en praatstokken en tot slot het Oereten op 28 oktober.

In 2017 waren de mammoetdagen weer een groot succes door de vele bezoekers en de veel “langsfietsers” van de fietsvierdaagse dit jaar, maar die kwamen toch ‘s-middags wel even terug.

In 2017 kon Jaap Beuker natuurlijk alleen maar de prijs uitreiken voor de beste vuistbijlmaker aan Henk Paas uit Assen omdat onze Ernest, al dan niet onder druk van hogerhand, zichzelf buiten mededingen had ingeschreven. Voor mij heeft Ernest gewoon gewonnen. Vraag het anders maar aan Floortje Mols die die dag een film schoot van haar actieve ome Ernest; google maar eens even op Flowfilms.

In 2017 namen wij op 14 augustus in grote getale waardig afscheid van Dirk Dicke, een overlijden dat al geruime tijd onafwendbaar bleek, maar toch….! Het moet voor Marjolein en de kinderen een grote steun geweest zijn dat wij daar met zovelen waren. Een uit de hand gelopen hobby waar Dirk veel, heel veel werk voor verzette, veel werk dat je zo in eerst instantie niet ziet als een website, de flyers, de posters, de plannen enz. Ik weet er inmiddels alles van………………….

In 2017 stond Westerveld centraal bij de open monumentendagen op 9 en 10 september. Toen werd ons museum een beetje naar de achtergrond verdrongen door de aandacht voor ons gebouw, ons prachtige Schultehuus dat toen even centraal stond, een gebouw uit 1604 of misschien al wel eerder met een deels prachtige historie maar zo merkten wij die dagen ook met een historische erfenis waar niet iedereen graag aan wil worden herinnerd.

In 2017 kwam op maandag 11 september de mammoet weer thuis. Voor mij persoonlijk was dat een heel bijzondere dag. Dat was natuurlijk wel allemaal gepland maar kon hij ook echt naar binnen? Dat was nog best spannend, al hadden wij natuurlijke alle vertrouwen in Ieme en zijn team van Museum Technische Werken uit Groningen.

In 2017 hadden we een paar steengoede lezingen: “het Raatakkercomplex te Westeinde” en “Hunebedbouwers langs de Vecht”

Tot slot starten we in 2017 met een nieuwe website, met als grote motor Paul Tienkamp die vanavond andere verplichtingen heeft en hier dus niet kan zijn.

2018 wordt een tussenjaar tussen twee exposities in. We hebben die van de laatste jaren en gaan naar de nieuwe, samen moet Joerie en Marc van Novitas Heritage. Voor dit jaar 2018 maken we een bijzondere expositie. We spreken hier morgenmiddag met een aantal van jullie over. We hebben alle geleende spullen van dit jaar weer gereserveerd en willen een centrale plek voor onze teruggekeerde mammoet met het hier inmiddels zich al jaren thuisvoelende jong en de permafrostbaby.

Ook in 2018 proberen we weer vaak de pers te halen, de apps te bereiken en we willen in drukbezochte locaties reclame te maken met onze nieuwe vitrines, die we hebben gekregen van Het Drents Museum uit Assen en die we nu even hebben geparkeerd in Wittelte.

2018: Het jaar van de grote subsidieaanvraag voor de nieuwe tentoonstelling van 2019 en verder: “een reis door de tijd”.

2018: Het jaar met de start van een verbouwing in november

2018: Een jaar met weer een paar prachtige mammoetdagen?

2018: Weer met goedbezochte workshops, wandelingen en fietstochten

2018: Hopelijk weer met interessante lezingen

2018: Een hopelijk weer een eigen vuistbijlmaakkampioen. Ernest moet oppassen dit jaar want ook Christine bereidt zich in alle stilte voor, hou haar in de gaten!

In 2017 was ik met heel veel plezier vrijwilliger bij het Oermuseum en jullie voorzitter, het was best een hele klus maar het geeft me veel energie terug. Het geeft me nieuwe vrienden en het geeft me uiteindelijk de ruimte, wat ik ooit al wilde toen ik ging studeren in 1970, (door loting werd het orthopedagogiek) in de archeologie te duiken. Ik hoop nog jaren bij jullie te blijven, daar kan maar één ding tussenkomen, maar dat hebben jullie zelf in de hand op 21 maart.

Maar niets van dit alles zonder jullie nimmer aflatende geestdrift, waarvan het bestuur de wens uitspreekt ook in 2018 weer op jullie allen te mogen rekenen. De schoonmaak, de inrichting, het gastheer/gastvrouwschap, de ideeën, het onderhoud, de workshops, de wandelingen, de fietstochten, de lezingen, de buitenboel, de pr en de website en ………….o ja het besturen, etc. etc.

Namens het hele bestuur enorm bedankt. We hebben een kleine herinnering gekocht voor ieder van jullie in de sfeer van waar me samen mee bezig zijn: cultuur en erfgoed.

En dan breng ik nu graag een toast uit op een heel interessant, boeiend en energie-gevend 2018.