‘Waar zijn dan die slijptolkrassen van Vermaning?’

Bron: DvhN http://www.dvhn.nl/drenthe/

GEA MEULEMA
GRONINGEN Archeologen die de vuistbijlen van Tjerk Vermaning vals  verklaren, zijn wellicht jaloers op de tentoonstelling die er over zijn werk in Bergum is.
,,Zij zijn geschrokken dat dit museum een expositie over Vermaning houdt.’’ Dat zegt Klaas Geertsma uit Groningen, secretaris van de APAN,
de landelijke vereniging van amateurarcheologen. Hij is er van overtuigd dat de vuistbijlen, pijlpunten en andere artefacten die Vermaning vond echt zijn. Moet ook wel, zegt hij, omdat de wetenschappers die de vondsten nu onderzoeken ,,nooit, maar dan ook echt nog nooit de slijptolkrassen hebben laten zien.’’
Amateurarcheoloog Vermaning zou zijn vondsten machinaal hebben bewerkt om te doen voorkomen dat ze uit de oude steentijd dateren.
Geertsma reageert met zijn woorden op het onderzoek dat een aantal
archeologen doet naar de vondsten van Vermaning. In het Archeologisch Depot in Nuis nemen de archeologen Marcel Niekus, Frans de Vries
en Lammert Postma honderden stukken onder de loep. De technieken zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, zeggen ze, zodat ze beter onderzoek kunnen doen. Ze concluderen dat van de elfhonderd Neanderthaler-vondsten van Vermaning er circa twaalf onomstreden zijn, de rest is vervalst. Volgend jaar verschijnt een populair wetenschappelijk boek over hun bevindingen.
Die conclusie is tegen het zere been van Geertsma. In tegenstelling tot Niekus en De Vries is de APAN met het materiaal naar wetenschappers en musea in België, Frankrijk en Duitsland gereisd, zegt Geertsma.
Conclusie: alles is echt. ,,Ik heb Niekus gevraagd met mij mee te gaan
naar Duitsland, maar dat heeft hij geweigerd. Hij wil niet met mij op
stap.’’ Dat de technieken beter zijn dan vroeger, gelooft Geertsma niet.
,,Toen hadden we ook al elektronenmicroscopen om te kijken wat er in
de stenen zit.’’
De bijlen, pijlpunten en het andere materiaal moeten wel echt zijn,
zegt Geertsma. ,,Als de stenen vals waren geweest, dan was deze Ver-
maningzaak al lang achter de rug geweest.’’
Want dat is wat hij het liefste wil:  ,,Dat er eindelijk, maar dan ook eindelijk eens een einde komt aan de Vermaningzaak.’’ Dat is dan ook de enige overeenkomst tussen Geertsma en de drie wetenschappers.
Tjerk Vermaning (1929-1987) was amateurarcheoloog. In 1965 deed hij
zijn eerste archeologische vondst in Drenthe en hij werd er beroemd mee. Hij kwam met honderden andere steenvondsten, maar in 1975 werd bij beschuldigd van oplichterij.
Hij zou zijn vuistbijlen, pijlpunten en ander materiaal machinaal hebben bewerkt.